Ik zoek een webdesigner 

9 tips voor effectief en succesvol netwerken

Netwerken? Als zzp’er heb je wel wat anders te doen! Buffelen, klanten te woord staan, calculeren, factureren, losse eindjes aan elkaar knopen... En dan ook nog eens tijd besteden aan netwerken?

Jazeker: tijd besteden aan netwerken is heel belangrijk. Want wie slim netwerkt, doet dat altijd en overal automatisch en effectief “on the job”. In deze blog laten we de meeste obligate adviezen buiten beschouwing en geven we een negental tips en wetenswaardigheden om makkelijk en toch effectief met het fenomeen netwerken om te gaan.

Tip 1: Lees regelmatig artikelen over netwerken

Je hoeft er geen dagelijkse plicht van te maken, maar besteed er wel aandacht aan als ze voorbijkomen. Lees even in vogelvlucht de artikelen, columns en blogs over netwerken. Grote kans dat je er nét die ene tip uithaalt die het verschil maakt.

Tip 2: Zie netwerken niet als werken maar als interessant

Het heet weliswaar ‘netwerken’, echter, maak niet de vergissing om het als ‘werk’ te beschouwen. Het regelmatig ontmoeten van gelijkgestemden is immers altijd interessant. Sta je er zo in, dan ontstaat er meteen een klik met je gesprekspartner(s). Deel een paar ervaringen en de kans op een gouden advies of nieuw contact is groot.

Tip 3: Zet je smartphone op de stilstand

We hebben getwijfeld of we deze tip wel moesten benoemen. Want dit is wel een open deur. Toch trappen we hem in. Simpelweg omdat zoveel zzp’ers er veelvuldig mee de fout in gaan. Inderdaad, het afgaan van je mobiele telefoon. Het geldt voor nagenoeg elk face-to-face gesprek:  een mobieltje dat zich meldt, is een storende factor. Ook het kijken op de display van wie de WhatsApp of sms is, is not done. Zet je telefoon tijdens een gesprek dus op stil of nog beter; zet hem uit!

Tip 4: Neem tijd voor een korte keuvel

“Tijd is geld”, dat weten we allemaal. Maar een paar minuten werkelijke aandacht kan zomaar een verrassing opleveren. Vraag de ander eens – los van de business - hoe het met hem/ haar gaat. Onthoud gebeurtenissen als een kinderverjaardag, ziekenhuisbezoek of jubileum en kom hier vanuit daadwerkelijke interesse op terug. Wat begint met een praatje over koetjes en kalfjes, leidt niet zelden tot gunnen en daarmee tot samenwerkingen, projecten en kansen.

Tip 5: Go fast, go alone. Go far, go together!

Natuurlijk ben jij de enige briljante uitblinker in je vak. Maar dat betekent niet dat je alleen hoeft te staan. Met samenwerken kom je een stuk verder dan wanneer je het allemaal op eigen houtje doet. Het gevolg van netwerken is dat je kring aan collega-ondernemers zich steeds verder uitbreidt. Speel elkaar eens de bal toe en deel elkaars succes. Samen sta je niet alleen sterker, samen ben je sterker.

Tip 6: Maak kennis met de onbekende

Het statafeltje met de goede bekenden is veilig en vertrouwd. Maar wat je aan elkaar hebt, dat weet je toch al lang? Kijk dus ook eens om je heen en stap uit de comfortzone. Een simpel oogcontact kan voldoende zijn voor een plezierige kennismaking voor het leven. Want ook anderen willen wel eens een ander ontmoeten.

Tip 7: Beschouw een slecht gesprek als een mooie nieuwe kans

Op ieder netwerkgesprek valt wel iets aan te merken. De hand die je gaf, was net even te stevig of juist te slap. Het antwoord op die ene rake vraag was te vaag. Daar hoef je dus niet onzeker over te worden. Want van elke ervaring leer je en blijf je kritisch. En die kleine blunder… geloof ons, die maakt echt iedereen. Grijp dus je “foutje” aan om het de volgende keer goed te doen met een knipoog. Grote kans op een prima gesprek!

Tip 8: Krijg je contacten op een presenteerblaadje

Ook al ben je geen netwerker pur sang, laat je gesprekspartners weten dat je plezier hebt in het gesprek en dat je nieuwe ontmoetingen altijd op prijs stelt. De ambassadeurs die je zo om je heen verzamelt leveren op hun beurt weer nieuwe contacten op.

Tip met stip 9: Draai mee in De Netwerkcarrousel!

Tot slot de laatste tip: meld je aan bij De Netwerkcarrousel. Daarmee manage en automatiseer je je netwerkactiviteiten. Om de week (tweewekelijks) ontvang je de contactgegevens van een andere aangesloten ondernemer waar wij je aan gelinkt hebben. Het contact met de 26 ondernemers die je per jaar ‘ontmoet’, vindt plaats op jouw tijdstip en onder jouw voorwaarden. Dit kan via mail/WhatsApp/ telefoon, Skype of face-to-face. Je kunt het nu één keer gratis proberen! Ga naar www.netwerkcarrousel.nl om je aan te melden en voor meer informatie.

Dan nog een gratis tiende tip!

Wil jij meer tips ontvangen om succesvol te netwerken? Download dan de gratis PDF 'Word een netwerk pro: 91 tips om succesvol te netwerken' hieronder! Zo genereer je meer omzet, verhoog je de winst en maximaliseer je groei.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.


 
zzpwebdesigner.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord