Ik zoek een webdesigner 

Hoe bescherm ik mijn domeinnaam als zzp'er?

Het zal je maar gebeuren. Je hebt met veel zorg een website laten bouwen, een leuk bedrijf opgezet, en op een dag kom je op internet een domeinnaam tegen die vrijwel identiek is aan je eigen domeinnaam. Je hebt bijvoorbeeld zelf de website Topfietskleding.nl, en iemand anders begint met Topfietskleding.com. Wat te doen?

Het zal je maar gebeuren. Je hebt met veel zorg een website laten bouwen, een leuk bedrijf opgezet, en op een dag kom je op internet een domeinnaam tegen die vrijwel identiek is aan je eigen domeinnaam. Je hebt bijvoorbeeld zelf de website Topfietskleding.nl, en iemand anders begint met Topfietskleding.com. Wat te doen?

Je kunt hiervoor naar de rechter, en een procedure beginnen. Daarbij zal al snel merkenrecht, handelsnaamrecht en al dan niet oneerlijke concurrentie om de hoek komen kijken. Een dergelijke procedure kost veel geld aan advocatenkosten, griffierechten, proceskosten etc.

Er is echter een alternatieve procedure die sneller, goedkoper en eenvoudiger is. En hij werkt net zo makkelijk internationaal, dus je kunt er ook een Amerikaanse website aanpakken.

SIDN De procedure wordt gefaciliteerd door Sidn (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). Indien je van mening bent dat een ander onterecht jouw naam, handelsnaam, merknaam of domeinnaam gebruikt als domeinnaam, dan kan je bij Sidn een verzoekschrift indienen om de naam overgedragen te krijgen. De Sidn neemt je verzoekschrift in behandeling, en stuurt dit door naar de wederpartij. Vervolgens is er een korte periode van mediation, waarin een onafhankelijke specialist van Sidn met beide partijen bespreekt of een tussenoplossing mogelijk is. Komen partijen hier niet uit, dan volgt de uitspraak van de geschillenbeslechter. Win je de zaak, dan wordt de domeinnaam aan jou overgedragen. Verlies je, dan heb je pech, en kun je eventueel alsnog naar de gewone rechter. Al met al een relatief snelle procedure, waarin je in circa twee tot vier maanden weet waar je aan toe bent. De procedure regelt alleen de domeinnaamoverdracht, andere zaken zoals schadevergoeding of verbod op het gebruik van naam of merk kan je hiermee niet afdwingen Maar soms is de uitkomst van de procedure voldoende om ook de andere zaken gelijk te kunnen regelen.

Heb je zelf een juridisch probleem met domeinnamen? Neem dan even contact met me op.

Carel Erasmus
Advocaat bij Kool Bloch Gavami Advocaten
i.s.m. JuristenvanOranje
www.kbgadvocaten.nl
Tel: 020-398-01 50
email: info@juristenvanoranje.nl

Terug naar overzicht

Carel Erasmus

Carel Erasmus is de oprichter vanĀ OndernemersvanOranje, een netwerk- en business club voor MKB en ZZP. Daarnaast is hij advocaat bij AdvocatenvanOranje te Amsterdam. AdvocatenvanOranje is een samenwerkingsverband van zelfstandig werkende advocaten.

Tel: 020-210 90 09.


 
zzpwebdesigner.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord