Ik zoek een webdesigner 

Met deze 5 tips blijf je wanbetalers een stap voor!

Jaarlijks lopen zzp'ers € 307 miljoen mis omdat opdrachtgevers hun facturen niet betalen. Dat is gemiddeld 0,5 procent van hun omzet! Deze opvallende cijfers las ik onlangs in de resultaten van een onderzoek door ZZP Barometer onder 946 zzp’ers in opdracht van online bank Knab. Gelukkig kun je zelf veel doen om te voorkomen dat je met wanbetalers te maken krijgt. Ik geef je vijf eenvoudig toepasbare tips.

1. Probeer van tevoren te achterhalen of je klant kredietwaardig is

Dat kan bijvoorbeeld door bij de Kamer van Koophandel een jaarrekening van de onderneming op te vragen. Maar misschien heb je wel mensen in je netwerk die eerder zaken met hem deden. Een keertje discreet rondvragen kan geen kwaad!

2. Stel duidelijke leveringsvoorwaarden op en geef ze aan je klant

Geef je leverings- of algemene voorwaarden altijd tegelijk met je offerte. Omschrijf er duidelijk in welke betalingstermijn jij hanteert en welke stappen je neemt bij wanbetaling. Veel ondernemers maken gebruik van de branchevoorwaarden. Dat is prima! Als je toch zelf je voorwaarden maakt, dan is het verstandig om je deze te laten checken door een jurist.

3. Laat je klant bij bezorging tekenen voor ontvangst

Geef je spullen nooit zomaar af bij een klant. In het Handelsregister van de Kamer van Koophandel check je vooraf wie er tekenbevoegd is.

4. Zorg voor een goede administratie

Verstuur je factuur altijd binnen vijf dagen na levering of afronding. Stel een duidelijke, overzichtelijke en complete factuur op. Vermeld in ieder geval het volgende:
•    je naam, adres en telefoonnummer
•    de juiste naam en het adres van je afnemer
•    de naam van degene die tekent voor ontvangst
•    wat je hebt geleverd en hoeveel
•    de prijs, exclusief en inclusief btw, in de juiste valuta
•    de betalingstermijn
•    je IBAN en BIC

5. Mijn gouden tip: extra service kan geen kwaad!

Pas je bovenstaande maatregelen toe, dan blijf je in de meeste gevallen wanbetalers een stap voor. En wil je nog een beetje extra zekerheid inbouwen? Neem dan kort na levering van de goederen of na afronding van je opdracht contact op met je klant. Vraag of de spullen in orde zijn, of hij tevreden is over jouw diensten en of hij de factuur goed heeft ontvangen. Is er iets niet in orde, dan weet je dat direct en kun je snel handelen om je klant alsnog tevreden te stellen. Hiermee snijdt het mes aan twee kanten: je biedt extra service én neemt tegelijkertijd eventuele bezwaren om te betalen weg.

Overkomt het je toch, laat het er dan niet bij zitten

Hoeveel moeite je ook doet om ervoor te zorgen dat je factuur wordt betaald, natuurlijk heb ook jij gewoon een keer pech. Kom dan direct in actie. Ik hoor ondernemers regelmatig verzuchten dat het voeren van een incassogesprek de allerergste klus is die er bestaat. Bekijk daarom eerst deze video met praktische handvatten om zo’n lastig gesprek goed te laten verlopen. En pak dan de telefoon.

Succes!

Kijk voor meer risico-inzicht en preventietips op de themapagina incasso van Interpolis, speciaal voor ondernemers!

Terug naar overzicht

Sjak van Nieuwkuijk

Sjak is risico- en preventie expert bij Interpolis. Al 30 jaar werkt hij bij Interpolis waarvan de eerste helft als bouwkundig schade-expert. Sinds Interpolis zijn strategie heeft veranderd en zich focust op het voorkomen en beperken van risico’s, helpt hij dagelijks ondernemers om hun bedrijfsrisico’s in beeld te brengen en gepaste preventiemaatregelen te nemen.

Voor meer informatie over risico-inzicht en preventie neem een kijkje op onze speciale starterspagina of neem contact met ons op via preventiedesk@interpolis.nl

Volg Interpolis ook op Twitter en LinkedIn

 


 
zzpwebdesigner.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord