Ik zoek een webdesigner 

Urenregistratie voor zzp’ers: je uren bijhouden in Excel of met software?

Elke ondernemer heeft belang bij een goede urenregistratie. Door een overzichtelijke urenregistratie krijg je goed inzicht in jouw bedrijf. Ook is het voor de Belastingdienst van belang om je uren goed bij te houden. Om te beginnen met tijdregistratie, kun je kiezen om gebruik te maken van een urenregistratie programma of Excel. Waarom het belangrijk is om je uren bij te houden en welke mogelijkheden er zijn, lees je in deze blog.

Waarom is het belangrijk om je uren te registreren voor zzp’ers?

Als zzp’er moet je er zelf voor zorgen dat je administratie op orde is. Urenregistratie hoort hier ook bij. Het is belangrijk om dit nauwkeurig te doen, zodat je altijd je uren kan verantwoorden naar je opdrachtgevers. Daarnaast kun je in aanmerking komen voor ondernemersaftrek. Dit kan je tot wel € 9.403,- voordeel opleveren bij de Belastingdienst. Kortom, voor jou als ondernemer is een goede urenregistratie onmisbaar.

Wat zijn de voor- en nadelen van uren bijhouden in Excel?

Het bijhouden van je uren kan je doen in Excel. Als je niet zoveel verschillende opdrachtgevers of een niet zo wisselende agenda hebt, is Excel een goed programma voor je urenregistratie. Excel heeft een aantal voor- en nadelen als het gaat om het registreren van je uren.

Wat zijn de voordelen van Excel?

 • Het grote voordeel van Excel is dat het erg toegankelijk is. Vrijwel iedere destkop- of laptopeigenaar beschikt over een Office pakket met Excel.
 • Gemakkelijk te leren. Als je beschikt over voldoende basiskennis en je goed kunt werken met Excel formules, is Excel een prima programma om je uren te registreren.
 • Extra investeringen zijn niet nodig. Op het internet kun je kant en klare templates vinden voor je urenregistratie. Door hiervan gebruik te maken, hoef je zelf geen opzet te maken, dus scheelt je weer tijd.

Wat zijn de nadelen van Excel?

 • Het nadeel van Excel is dat het een tijdrovende klus kan worden. Zodra je meer uren gaat schrijven of werkt met veel verschillende opdrachtgevers, zal er veel tijd gaan zitten in de registratie via Excel.
 • Ook kan het gebeuren dat je door het groeiende Excel bestand het overzicht kwijtraakt en fouten begint te maken. Zo vergeet je sneller uren te registreren en loop je dus inkomsten mis als je op basis van uren betaald krijgt.
 • Daarnaast moet je er zeker van zijn dat jouw Excel template voldoet aan de eisen van de Belastingdienst, anders kun je de urenregistratie niet gebruiken om in aanmerking te komen voor de zelfstandigen- en startersaftrek.

Wat zijn de voor- en nadelen van urenregistratie software?

Naast Excel zijn er ook speciale programma’s om je uren bij te houden. Deze zijn gemaakt voor het registreren van je uren en hebben vele opties. Als je liever niet handmatig al je uren wilt invoeren, biedt software wellicht een uitkomst. Wat de voor- en nadelen hiervan zijn, benoem ik hieronder.

Wat zijn de voordelen van urenregistratie software?

Hoewel software niet gratis is, kan het je toch geld opleveren. Dit komt omdat je dankzij de software veel tijd kan besparen. Urenregistratie software zorgt ervoor dat je de urenadministratie als zzp’er altijd goed op orde hebt en geen uren vergeet te registreren.

 • Doordat urenregistratie software erg overzichtelijk en eenvoudig werkt, bespaar je veel tijd. Die kun je weer aan andere zaken besteden.
 • Veel softwareleveranciers bieden een mobiele app aanb. Als veel onderweg bent als zzp’er is dit erg handig. Je telefoon heb je bijna altijd bij je, dus je vergeet minder snel je uren te registreren.
 • Veel programma’s beschikken ook over een timerfunctie. Dankzij deze functie kun jij je uren tot op de seconde exact registreren. De meest efficiënte manier van urenregistratie kun je bereiken door voor software te kiezen die je kunt koppelen aan je boekhoudsoftware. Zo worden je declarabele uren direct overgenomen op je facturen.
 • Prettig is ook dat je gegevens aveilig staan opgeslagen in de cloud. Hierdoor raak je nooit meer je gegevens kwijt.

Wat zijn de nadelen van urenregistratie software

 • Het nadeel van een urenregistratieprogramma is dat het niet gratis is. De software heeft meestal een maandelijkse betaling of een bedrag dat in één keer betaald moet worden.
 • Verder zal je voor de software altijd moeten beschikken over een werkende internetverbinding. Dit komt omdat de software een online dienst is.

Bekijk de voor- en nadelen nog even kort in deze video

 

Investeren in urenregistratie software, een toegevoegde waarde?

Voor de meeste ondernemers is het registreren van uren niet de leukste bezigheid. Toch moet je ervoor zorgen dat dit op de juiste manier en nauwkeurig gebeurt. Wanneer je te maken hebt met een beperkt aantal verschillende opdrachtgevers, is Excel een geschikt programma voor je urenregistratie. Het voordeel hiervan is dat het gratis is en je direct kunt beginnen. Let wel op dat je de juiste uren verwerkt in het bestand, zodat je kunt aantonen dat je voldoet aan het urencriterium van de Belastingdienst.

Zodra je meer uren gaat schrijven voor verschillende opdrachtgevers, kan het veel tijd schelen om voor urenregistratie software te kiezen. De toegevoegde waarde voor jou is dat je tijd bespaart, je altijd en overal je uren kunt registreren en de software eventueel kan koppelen met bedrijfssoftware. Kortom, mocht je werken met een beperkt aantal  verschillende opdrachtgevers, dan is het geen probleem om je uren bij te houden in Excel. Mocht je meerdere opdrachtgevers hebben, of al gebruik maken van andere bedrijfssoftware, dan is het de moeite waard om te investeren in een urenregistratie programma.

Eenvoudige urenregistratie tools

We kunnen de voordelen voor je opsommen, maar het beste is gewoon eens kijken hoe het voor jou voelt om je urenregistratie met een tool online te doen. Volgende aanbieders kunnen wij je aanraden om eens gratis te proberen:

Terug naar overzicht

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.

 


 
zzpwebdesigner.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord