Ik zoek een webdesigner 

Zorgen de zzp modelovereenkomsten voor chaos vanaf 1 mei 2016?

Het wordt een administratieve chaos, tienduizenden zzp'ers dreigen hun opdracht te verliezen, alle zzp'ers gaan eraan! Dit schrikbeeld van de nieuwe Wet Deregulering arbeidsrelaties (DBA) wordt gevoed door allerlei zzp specialisten en bloggers die op zoek zijn naar het meest sensationele artikel. Maar wat is er nu waar van dit schrikbeeld? Ik zocht het voor je uit!

Even terug

Per 1 mei zal de VAR Verklaring worden vervangen door een zzp modelovereenkomst. Momenteel zijn er 3 soorten overeenkomsten.

Algemene modelovereenkomsten

Deze modelovereenkomsten zijn door externe partijen opgesteld aangeboden aan de Belastingdienst, of de Belastingdienst heeft deze samen met externe partijen opgesteld. Met de gepubliceerde algemene modelovereenkomsten zijn vrijwel alle arbeidsrelaties gedekt waarbij er geen sprake is van een dienstbetrekking. Om wat voor werk het gaat en binnen welke branche, is bij deze algemene overeenkomsten niet van belang.

Voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen

Deze voorbeeldovereenkomsten zijn door sectoren en belangenorganisaties voorgelegd aan de Belastingdienst en bedoeld voor iedereen die werkt volgens de voorwaarden van een branche- of beroepsgroep.

Individuele overeenkomsten

Deze overeenkomsten zijn door of namens een individuele opdrachtgever of opdrachtnemer aan de Belastingdienst voorgelegd. Je kunt gebruikmaken van deze overeenkomsten wanneer je werkt onder dezelfde omstandigheden en in hetzelfde beroep.

Wanneer nodig

De modelovereenkomsten zijn alleen nodig bij opdrachten tussen zzp'ers en zakelijke opdrachtgevers. Werk je alleen voor particulieren dan kun je nu op het kruisje drukken rechtsboven in je browser. De modelovereenkomsten zijn niet verplicht en alleen noodzakelijk wanneer er twijfels kunnen ontstaan over de relatie van jij als zzp'er en die van de opdrachtgever. Hierbij heb ik het natuurlijk over de arbeidsverhouding :).

Voorbeeld: hup een overeenkomst

Stel je bent een timmerman en je werk tegen een vastgesteld uurtarief bij een bouwbedrijf in de regio. Je draagt de bedrijfskleding van dit bedrijf en je werkt met de gereedschappen van jouw opdrachtgever. Ook werk je wanneer hij dat zou willen en bepaal je zelf je uren niet. Op dat moment moet je jezelf achter de oren gaan krabben en je afvragen of je daar niet beter in loondienst kunt gaan werken. Je bent dan geen "echte" ondernemer en zult door de Belastingdienst als schijnzelfstandige worden gezien. Stel je geen overeenkomst op en controleert de Belastingdienst jouw dossier dan heb je een grote kans dat je status als zelfstandig ondernemer wordt ingetrokken. Resultaat is dat jij de genoten fiscale voordelen als ondernemer moet terugbetalen en jouw opdrachtgever zal een boete kunnen krijgen en zal jouw sociale lasten met terugwerkende kracht moeten betalen. Het is in dit geval noodzakelijk om een modelovereenkomst op te stellen en te ondertekenen. Echter lees goed wat er in de overeenkomst staat, want teken je de overeenkomst dan moet je toch echt zelfstandiger worden, je eigen bedrijfskleding gaan dragen en alleen gaan werken met jouw eigen gereedschappen.

De inhoud van de overeenkomsten kun je via www.zzpmodelovereenkomsten.nl inzien en direct een voorbeeld overeenkomst maken.

Voorbeeld: overeenkomst is niet nodig hoor

Stel je geeft trainingen aan ondernemers en die ondernemers zie je daarna niet meer of je bent een journalist en werkt voor tientallen opdrachtgevers per jaar. Je bepaalt je eigen tijden, je hebt een mooie website, visitekaartjes, eigen telefoonnummer en je doet je voor als freelance journalist. In beide gevallen is er geen sprake van schijnzelfstandigheid en is een overeenkomst niet nodig. Wel zullen diverse opdrachtgevers aan jou vragen of je een overeenkomst wilt tekenen of wilt opstellen. Geen probleem natuurlijk want de inhoud van de overeenkomst komt waarschijnlijk overeen met de feitelijke situatie.

Conclusie

Alleen de zzp'er die via een bemiddelingsbureau werkt of zich meer werknemer voelt dan ondernemer heeft mogelijk een probleem. Het schrikbeeld dat je per opdracht of bij elke ondernemer die een training bij je volgt een overeenkomst moet tekenen is dus niet gegrond.

Heb je vragen?

Wij hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen even in onze kennisbank gezet. Lees hier meer.

 

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.


 
zzpwebdesigner.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord