Ik zoek een webdesigner 

CBS: minder flexwerkers, meer zzp'ers

21 mei 2019

Het aantal werknemers met een flexibel of tijdelijk contract is afgenomen, dat meldt het CBS. Daar tegenover staat dat zowel het aantal zzp'ers als het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie is toegenomen. 

In het eerste kwartaal van 2018 waren er zo'n 1.929.000 flexibele en tijdelijke arbeidskrachten, in het eerste kwartaal van 2019 lag dit aantal op 1.922.000. Het aantal zzp'ers steeg van 1.442.000 in het eerste kwartaal van 2018 naar 1.472.000 in het eerste kwartaal van 2019. Het aantal flexibele krachten steeg jarenlang, tot de crisis van 2010 - toen ook het aantal vaste banen snel daalde.

Vaste contracten

Ook steeg het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie van 5.267.000 in het eerste kwartaal van 2018 naar 5.472.000 in het eerste kwartaal van 2019.

Flexibele contracten

Onder werknemers met een flexibele arbeidsrelatie verstaat het Centraal Bureau voor de Statistiek voornamelijk werknemers met een tijdelijk of nul-uren-contract, oproep-, uitzend- en invalkrachten. Door de krappe arbeidsmarkt zijn er steeds meer werkgevers die tijdelijke contracten omzetten in vaste contracten.

Bekijk hier de datatabel van het CBS.

Eerste Kamer overleg

Deze week praat de Eerste Kamer tevens over de nieuwe arbeidsmarktwet van minister Koolmees. Die wil vaste contracten stimuleren door flexibele krachten duurder te maken.

Terug naar overzicht


 
zzpwebdesigner.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord